![אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, תמונות: Fotolia]()
אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, תמונות: Fotolia
ביל פלאק (55) קימט את מצחו בניסיון לענות על השאלה שהופיעה על מסך המחשב בביתו: “האם צפון קוריאה תעשה ניסוי גרעיני לפני סוף השנה?״
זו לא הייתה השאלה היחידה שהוא ניסה להשיב עליה. היו עוד, למשל: “האם בשנה הקרובה מדינה מסוימת תפרוש מהאיחוד האירופי?״, ו״כמה מדינות נוספות ידווחו על התפרצות אבולה בחצי השנה הקרובה?״
כשפלאק סיים להזין את תשובותיו לשאלות שהופיעו בטופס האינטרנטי, הוא לחץ על כפתור “סיום״, ששלח את התשובות לגוף המחקר של קהילת המודיעין האמריקנית. אנשי המודיעין שקיבלו אותן התייחסו לתשובות ברצינות תהומית. הם ניתחו אותן בכובד ראש, ובדקו את נכונותן לאורך זמן.
אבל פלאק לא עשה מזה עניין גדול, ובטח שלא התרגש או נלחץ מכך. הוא בכלל עושה זאת כעבודה חלקית, שעה או שעתיים ביום, להנאתו. “את מבינה, אני בסך הכול צפָּר״, הוא אומר לי בריאיון. “אני לא מישהו שמבין בפוליטיקה או בכלכלה. אני אפילו לא קורא בקביעות עיתונים״.
לפני הריאיון שערכנו, פלאק אפילו דיווח בהתרגשות לארגון הצפרות שהצליח לזהות את ציפור השיר “ציצנית״ שחיה בפינלנד, ומשום מה בחרה לנדוד דרך מקום מגוריו בנברסקה, ארה״ב.
בין משפחה ומכרים פלאק לא נחשב לעילוי, אבל בתוך קהילת המודיעין, כך מתברר, החיזויים שלו זוכים לכבוד רב. למעשה פלאק די טוב בזה – הוא מצליח לחזות אירועים עולמיים שיקרו בעתיד, בסבירות גבוהה למדי.
![ביל פלאק, עתידן-על / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images]()
ביל פלאק, עתידן-על / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images
יותר מדויק מאנשי ביון
בארבע השנים האחרונות, פלאק ו-3,000 אנשים פשוטים כמוהו ערכו חיזויים למגוון אירועים חשובים, החל מתנודות במחיר הזהב ועד לשאיפות הפוליטיות של ארדואן, כחלק מפרויקט בשם The Good Judgment Project – שהקימו שלושה פסיכולוגים ידועים, במסגרת מחקר מקיף שערכה קהילת המודיעין האמריקנית.
באופן בלתי צפוי, התחזיות שמספקים “פשוטי העם״ שמשתתפים בפרויקט – טובות אפילו יותר מאלה שמספקים אנליסטים מקצועיים עם גישה למידע מסווג – תחזית מעניינת בפני עצמה שאף אחד בקהילת המודיעין לא חזה שתתממש בעקביות, שוב ושוב.
כשפלאק קרא על הניסוי דרך איזשהו בלוג, הוא לא חשב שהוא יהיה טוב במיוחד בכך. “זה פשוט נראה לי מעניין והחלטתי להצטרף״, הוא מספר לאפוק טיימס. לא היה לו ידע מוקדם בגיאופוליטיקה או בכלכלה, אלא רק מיומנות בזיהוי ציפורים וידע בינוני בגלישה באינטרנט.
אחרי שנרשם הוא קיבל הדרכה קצרה וכללית מאנשי הפרויקט, וסיסמה לאתר האינטרנט שהציג שאלות על אירועים עתידיים בעלי משמעות לקהילת המודיעין. בסוף כל שאלה נדרש פלאק להעריך את ההסתברות שהיא תקרה.
כיוון שפלאק לא הגיע עם ידע קודם כמעט בשום נושא, הוא התחיל לחקור כל שאלה בחיפוש פשוט בגוגל. “אולי המיומנות שפיתחתי בזיהוי ציפורים, היכולת להיות בטוח שהציפור שאני רואה היא זו ולא אחרת, עזרה לי גם בחיזוי״, הוא מהרהר באפשרות.
פלאק גילה להפתעתו שהמספרים שמילא היו מוצלחים להפליא, והוא דורג בשני האחוזים העליונים בפרויקט. כלומר, החיזויים שלו היו טובים יותר ב-60 אחוז מיתר 3,000 המשתתפים, וב-30 אחוז מהחיזויים של אנליסטים מקצועיים בקהילת המודיעין.
הוא נקרא “עתידן על״, או במילים אחרות – מישהו שמצליח לחזות יותר טוב מאנליסטים מקצועיים האם למשל יהיה פיגוע טרור נוסף בפריז לפני סוף החודש הבא.
פלאק היה טוב כל כך, שהכניסו אותו לפורום של אנשים נוספים כמוהו, משני האחוזים העליונים שהשתתפו בפרויקט. כך הם יכלו להתייעץ ולשמוע דעות שונות, אבל עדיין, המידע שבו השתמשו היה זמין לכל אדם עם גישה לאינטרנט.
וכאן עלתה שאלה: איך יכול להיות שקבוצה של אנשים ממוצעים עם גישה לגוגל יכולה להגיע לתחזיות טובות יותר מאנשי קהילת המודיעין? איך זה בכלל אפשרי?
טורניר חיזוי
“לאנשים האלה, כמו פלאק, יש את זה״, אומר לי פרופ׳ פיליפ טטלוק, אחד משלושת הפסיכולוגים שהקימו את הפרויקט. “יש להם מיומנות אמיתית ומדידה של חיזוי, איך אירועים שונים בעולם יתפתחו, בין שלושה חודשים עד שנה וחצי קדימה״.
![פרופסור פיליפ טטלוק, פסיכולוג וממקימי הפרויקט לשיפור יכולת החיזוי / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images]()
פרופסור פיליפ טטלוק, פסיכולוג וממקימי הפרויקט לשיפור יכולת החיזוי / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images
טטלוק החל להתעניין בחיזוי עוד בתחילת שנות ה-80, כשערך מחקר שנמשך עשרים שנה והשווה בין תחזיות של אנליסטים, של מומחים מהאקדמיה ושל מקצוענים אחרים. טטלוק ביקש מהם לחזות מה יקרה בשוק המניות, אילו ממשלות יעלו לשלטון, והאם יפרצו מלחמות ובעיות בוערות אחרות.
כך הוא הגיע למסקנה מפתיעה: תוצאות החיזוי של המומחים לא היו טובות יותר מניחוש מקרי. או כפי שהוא ניסח את זה, הן היו דומות לאלה של שימפנזה שמנסה לקלוע חיצים למטרה. למען הדיוק, המומחים הצליחו לחזות לא רע לטווח של שנה, אבל ככל שהטווח היה ארוך יותר, התוצאות התקרבו לחיצי השימפנזה.
ממצאיו ושורת המחץ על השימפנזה צוטטו בכלי התקשורת והוא הפך לשם דבר בתחום המחקר על חיזוי. כמה שנים מאוחר יותר, המודיעין האמריקני התחיל להתעניין בו.
ב-2003 קהילת המודיעין בארה״ב עברה טלטלה עזה. תחזיות שירותי הביון על הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק הופרכו, ובקהילה הוחלט שצריך למצוא דרך לשפר משמעותית את יכולת החיזוי של 20 אלף האנליסטים שלה.
כך נולד טורניר תחרויות חיזוי. חמש קבוצות שונות השתתפו בו, כל קבוצה עם שיטת חיזוי שונה. המטרה הייתה לבדוק מי מהן תמציא את שיטת החיזוי הטובה ביותר לאירועים שאנליסטים בשירותי הביון מתמודדים מולם כל יום: האם נשיא תוניסיה יברח למקלט מדיני נוח בחודש הבא, האם היורו יצנח מתחת ל-1.20 דולר במהלך השנה הקרובה ועוד.
פרופ׳ טטלוק הוזמן ליצור את אחת הקבוצות ולעמוד בראשה. וכך הוא יצר את The Good Judgment Project. כ-20 אלף מתנדבים היו בקבוצה שלו, שגויסו דרך בלוגים ופורומים מקצועיים. התמורה שקיבלו המשתתפים הייתה שובר מתנה מאמזון בשווי 250 דולר. פלאק היה אחד המתנדבים. ארבע הקבוצות האחרות הורכבו מאנשי אקדמיה ומומחים.
במשך ארבע שנות מחקר התבקשו הקבוצות לענות על 500 שאלות זהות, ולנצח קבוצה נוספת – קבוצת ביקורת שהשתמשה בשיטת “חוכמת ההמונים״.
“בשנה הראשונה למחקר, הקבוצה שלי הייתה טובה ב-60 אחוז מקבוצת הביקורת״, כותב טטלוק בספרו Superforecasting (ו2015), “ובשנה השנייה עברנו את המתחרים מאוניברסיטאות כמו מישיגן ו-MIT ב-30 עד 70 אחוז, והוחלט לפרק את הצוותים שלהם״.
כך הגיע פרופ׳ טטלוק לשתי מסקנות חשובות: אחת היא ששני אחוזים מהאנשים בקבוצה שלו מצטיינים במיוחד בחיזוי, ב-30 אחוז יותר מאנשי הביון. והמסקנה השנייה היא שקשה מאוד לאפיין אותם, אבל בכל זאת יש מכנה אחד משותף שמחבר ביניהם.
![משוריינים רוסיים בחצי האי קרים / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images]()
משוריינים רוסיים בחצי האי קרים / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images
השיטה של עתידני העל
טטלוק ניסה לגלות את המכנה המשותף לעתידני העל. הוא מצא ביניהם עקרות בית לצד מהנדסים. אמנים לצד עורכי דין, וסטודנטים לצד פרופסורים. “בהתחלה היה מפתה מאוד לחשוב שעתידני העל האלה הם אולי סופר אינטליגנטים״, הוא אומר. אז הוא ערך להם מבחני אינטליגנציה.
מהמבחנים עלה שעתידני העל משתייכים לקבוצה העליונה של 20 אחוז באוכלוסייה, אבל רובם לא נמצאים בטווח הגאונות – אנשים עם איי-קיו 135 ומעלה. “אז נראה שאינטליגנציה וידע עוזרים, אבל הם עוזרים רק מעט מעבר לסף מסוים״.
מה אם כך הדבר העיקרי שמאפיין אותם?
“אני לא רוצה לצמצם את היכולת המיוחדת של עתידני העל לאיזו סיסמה קצרה, זה יהיה שטחי מידי, אבל אם הייתי חייב לצמצם, הייתי אומר שיש להם מידה נדירה של ‘חשיבה פתוחה פעילה׳״.
“חשיבה פתוחה פעילה״ הוא מונח שטבע הפסיכולוג פרופ׳ ג׳ונתן בארון מאוניברסיטת פנסילבניה. זה מתייחס לאנשים שלא רק מוכנים לשמוע ולהכיל אמונות, דעות ונקודות ראות של אנשים אחרים, אלא אפילו מחפשים אותן באופן פעיל, כדי לבחון ולשקול מחדש את האמונות והדעות של עצמם. כדי להוכיח את זה, טטלוק ביקש מעתידני העל לענות על מבחן פסיכולוגי שבארון בנה. תוצאות המבחן הוכיחו שעתידני העל הם אכן בעלי חשיבה פתוחה פעילה ברמה גבוהה מאוד.
איך זה התבטא בשיטות החיזוי שלהם?
“אחרי הפיגוע במערכת השבועון הסאטירי ‘שארלי הבדו׳ בפריז, בתחילת 2015, שאלנו את קבוצת המתנדבים שלנו מה ההסתברות שיהיה פיגוע נוסף כזה בצרפת, גרמניה, הולנד, דנמרק, ספרד, פורטוגל, או איטליה בין התאריכים 21 בינואר ועד ה-31 במארס 2015״.
טטלוק מסביר איך אחד מעתידני העל, מהנדס תוכנה בגמלאות, ניגש לענות על השאלה. בהתחלה הוא בדק כמה אירועי טרור איסלמיים היו בעולם בעבר, כדי לבסס מסגרת רחבה יותר של השאלה. אחר כך הוא בדק את פרטי המסגרת הספציפית שבה הוצגה השאלה: כמה אירועי טרור איסלמיים היו במדינות הספציפיות בחמש השנים האחרונות, מהם אמצעי הבטיחות שנוקטים במדינות השונות, וכיצד עלייתו של דאע״ש בעיראק ובסוריה שינתה את מפת הטרור.
לאחר ששקלל את כל הנתונים, ובהתחשב בטווח הזמן הקצר שאליו השאלה התייחסה, הוא הגיע להסתברות של 34 אחוז שיהיה פיגוע נוסף. אבל בשבילו זו הייתה רק תחילת הדרך, חומר הגלם הראשוני. בשלב הבא הוא הציג את תשובתו לעתידני העל האחרים, הסביר כיצד הגיע אליה, והשווה עם התשובות שלהם.
![ניסוי טילים בצפון קוריאה / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images]()
ניסוי טילים בצפון קוריאה / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images
עתידן על אחר בנה מאגר אינטרנטי עם מאות מקורות אינפורמציה שמתויגים לפי נושאים, אזורים גאוגרפיים ונטיות אידאולוגיות. הוא מקפיד לקרוא כל הזמן ניתוחים ודעות מנוגדים שסותרים אחד את השני. עתידן על אחר נוהג להתבונן תמיד מבחוץ על המסקנה שהגיע אליה ושואל את עצמו: “האם הייתי משתכנע אם מישהו אחר היה מציג לי את המסקנה הזאת? האם אין בה חורים?״
כשאני שואלת את פלאק, איך הוא יכול לחזות האם שרשרת פיגועים כמו שהייתה בפריז תתרחש שוב, הוא נותן תשובה מפתיעה בפשטות שלה. “במקרה כזה אני מבקש מעמיתים בצוות לקבל רקע כללי על האירוע, ואחר כך מחפש פרטים נוספים בחדשות. יש לי תואר שני במתמטיקה, אז מכל הפרטים שאני אוסף אני מנסה לבנות מודל מתמטי לחיזוי. אבל השאלה הזאת קשה במיוחד, כי שרשרת הפיגועים שהתרחשה עכשיו הייתה ראשונה מסוגה, כלומר אין לי נקודות התייחסות מהעבר״.
אז מקרים שקרו בעבר הם נקודת מפתח ביכולת לחזות את העתיד?
“פעמים רבות כן. זו נקודת התייחסות טובה, סוג של עוגן שממנו אפשר להתחיל. כי אם אני שוקע יותר מידי בפרטים של המקרה הספציפי, מבלי להתייחס להיסטוריה של אירועים קודמים, קל לי יותר לעשות הטיה לכיוון של הסתברות גבוהה שזה יקרה בערים אחרות גם כן״.
![פליטים מגיעים בסירת גומי מסוריה. כמה מהם עוד יגיעו? / תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images]()
פליטים מגיעים בסירת גומי מסוריה. כמה מהם עוד יגיעו? / תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images
מה לדעתך התכונה החשובה ביותר של עתידן על?
“גמישות מחשבתית, לא להיצמד יותר מידי לתחזית שעשית, או לדעה מסוימת שגיבשת בהתחלה, ולא להיות קשור במיוחד לאינפורמציה שמאשרת את הדעה שלך. בשלב מסוים התחלתי לאמן את עצמי בלהעלות טיעונים נגד עצמי. הייתי מדמיין מה עמית אחר בקבוצה היה אומר על הטיעון שלי״.
פלאק מספר לי על שאלה שהייתה קשה מדי עבורו – האם נתניהו יישאר ראש הממשלה בבחירות האחרונות בארץ. “בסופו של דבר ויתרתי על הניסיון לחזות את זה. זה היה קשה מדי, כי לא היה כאן רק עניין פוליטי של ימין ושמאל, אלא גם חיבה וחוסר חיבה אישיים, משתנים שהפכו את הכול למורכב מדי״.
התחזיות שמספקים “פשוטי העם״ טובות אפילו יותר מאלה שמספקים אנליסטים מקצועיים עם גישה למידע מסווג
מאת
דינה גורדון
![פרופסור דוד פסיג, חוקר עתידים וראש המעבדה למציאות מדומה באוניברסיטת בר אילן / צילום: יאירה יסמין]()
פרופסור דוד פסיג, חוקר עתידים וראש המעבדה למציאות מדומה באוניברסיטת בר אילן / צילום: יאירה יסמין
״המומחים עושים אקסטרפולציה לינארית״
מה דעתך על הטענה שיש אנשים שיכולים לחזות את העתיד טוב יותר ממומחים?
“אנחנו יודעים הרבה זמן שמומחים איבדו את יכולתם לחזות את העתיד. הסיבות לכך פשוטות. המומחים לומדים באותן אוניברסיטאות ואצל אותם מרצים, קוראים את אותם ספרים וגרים באותן שכונות. בסופו של דבר הם הופכים להיות אותו הדבר. אני מדמה את זה לכך שתיבת התהודה שלהם נאטמת. הם חיים בתוך תיבת תהודה שמזינה את עצמה. יש הרבה מאוד סימנים שמגיעים מבחוץ, אבל מכיוון שהם נמצאים בתוך תיבת התהודה שלהם, הם לא נותנים משקל נכון לסימנים האלה״.
אם המומחים איבדו את יכולתם, למה ארגונים כלכליים וממשלות ממשיכים להעסיק אותם?
“זאת הבעיה. ראשית, עוד לא השכילו להבין שהמומחים טובים בלהבין את העבר, הם טובים מקסימום בלהבין את ההווה. אבל הם אינם טובים בהבנת המגמות העתידיות. אנשים לא מבינים שמה שהמומחים עושים זה אקסטרפולציה לינארית. כלומר, משהו קרה היום ואני משליך את זה שנה או יותר קדימה. אין כמעט שום מערכת שעובדת ככה. הסבירות של אקסטרפולציה לינארית היא בין 30-20 אחוז. לכן לפעמים קורה שלאנשים שחזו משהו שהתממש נדבק דימוי של מומחה. זה קורה בתחומי הביטחון, הכלכלה והחברה״.
מה דעתך על “עתידני העל״?
“תמיד היה ידוע שיש קבוצה קטנה מאוד של אנשים שבאופן מקרי יכולה להגיע להבחנה מסוימת לגבי העתיד, אבל אין ביטחון שאם הם הצליחו לחזות טוב מספר פעמים, הם יוכלו תמיד להמשיך בכך. זה בדיוק הרעיון של חקר העתיד. לנסות לפתח שיטות עם מהימנות מדעית ברורה, שמצד אחד אינן סומכות על מומחים, ומצד שני גם לא מסתמכות על אנשים מקריים שהצליחו להגיע ביחד לאיזושהי תובנה טובה לגבי העתיד״.
אתה מתכוון לחוכמת ההמונים?
“כן, זו אחת השיטות. מה שפרופ׳ טטלוק מתאר שמאפיין את שני האחוזים של עתידני העל, אלו בדיוק המאפיינים של חוכמת ההמונים. תמיד יש מספר קטן מאוד של אנשים, זניח לחלוטין, עם יכולת בלתי רגילה לחזות את העתיד, וקשה מאוד לשחזר איך הם בדיוק עשו זאת, ואין לי יכולת למצוא אותם. יותר מזה, לפני שהעתיד התרחש, אין שום הבטחה שמה שהם אומרים אכן יתרחש. רק אחרי זה אני יודע שהם צדקו. לעומת זאת, בחקר העתיד, כשאני משתמש בשיטה מסודרת כלשהי, ומזהה עתיד מסוים, אני יודע באיזו סבירות אהיה צודק, כי השיטה מכתיבה לי את אחוז הסבירות. וכשמסתמכים על אנשים אין לנו מחוון כזה. בנוסף, אני יכול להשתמש בתחזיות של הרבה יותר אנשים, 100 אלף אנשים, וכך אגיע לדיוק הרבה יותר גדול״.
אתה משתמש בעבודה שלך בחוכמת ההמונים?
“כן, אבל זו רק אחת השיטות. יש מאות שיטות מחקר שבעזרתן אנחנו מנסים להבין מגמות, ולכל שיטה יש יתרון וחיסרון. לכל שיטה יש מידה של מהימנות, כלומר כמה היא מבטיחה לי שהתוצאה של החיזוי תתממש. אני יודע את זה מראש ומשקלל את זה בתהליך קבלת ההחלטות״.
כבר יצרו אלגוריתמים שבאמצעות ניתוח כמות עצומה של מידע מהעבר, חזו במדויק אירועים עתידיים שיתרחשו, כמו התפרצות כולרה למשל. מה שמביא חלק מהחוקרים לחשוב שבעתיד כבר לא יצטרכו להשתמש באנשים כדי לחזות דברים.
“גם במקרה של אלגוריתמים, אין הסתברות של 100 אחוז שהתחזיות יתממשו. המין האנושי עדיין פרימיטיבי מאוד בהבנה של מערכות מורכבות ומסובכות כמו העולם שלנו. כרגע המהימנות שלנו לזהות את הגורמים בתוך מערכות מורכבות ומסובכות היא בסביבות 60 אחוז. לכן אנחנו צריכים להיות מאד ענווים ואסור גם להסתמך על בן אדם מסוים, זה מסוכן מידי, אפילו אם הוא הצליח לחזות טוב מספר פעמים. אנחנו מכירים את זה מעסקים. מנכ״לים בעסקים מסוימים, שהלך להם מצויין פעמיים-שלוש, הופכים להיות כוכבים, משלמים להם הון עתק, ואז בפעם הרביעית הם מורידים את כל העסק לטמיון.
“הביקורת הכי גדולה שלי היא שכל המטרה שלנו היא בכלל לא לנסות לראות מה יהיה העתיד. המטרה היא לזהות מגמות כדי לנסות לראות מה אני יכול לעשות היום כדי לשנות אותן או לחזק אותן. ויש דברים שאנחנו לא יכולים לעשות לגביהם כלום, למשל אם נדע שאסטרואיד נע לכיוון כדור הארץ, אנחנו יכולים לעשות משהו?״
פסיכולוגיה
גיליון ״שליטה״
לאחר ששקלל את כל הנתונים, ובהתחשב בטווח הזמן הקצר שאליו השאלה התייחסה, הוא הגיע להסתברות של 34 אחוז שיהיה פיגוע נוסף
תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images